
Kokosolie is een tropische olie, die ook wel bekend is onder de naam kokosvet of klapperolie en die wordt verkregen door verwerking van de vrucht van de kokospalm, de kokosnoot. Zo'n tweederde van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit olie. Kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat vaker een vet dan een olie.
Kokosolie wordt niet alleen gebruikt door de voedingsindustrie maar ook door de cosmetische industrie. Toepassingen zijn onder andere gangbare cosmetica, zeep, tandpasta en shampoo.
Kokosolie kan in minder warme klimaten gebruikt worden als vervanger voor gangbare smeersels. Verder is de olie zeer geschikt om in te bakken en/of frituren, omdat door de aanwezigheid van veel verzadigde vetzuren de gevoeligheid voor oxidatie c.q. ranzig worden zeer minimaal is. Ook als vervanger van roomboter of margarine is kokosolie/kokosvet geschikt. Kokosolie levert gemiddeld zo'n 8,3 - 8,6 kcal per gram, terwijl vetten normaal gesproken 9 kcal per gram leveren.
Voedingskundig gezien valt kokosolie onder de groep verzadigde vetproducten. Kokosolie bestaat voor 86 procent uit verzadigde vetzuren, waarvan 68 procent middellange keten vetzuren (Engels: medium chain fatty acids, MCFA). De triglyceriden van de MCFA's heten MCT's, van medium chain triglycerides(1). (vergelijk: LCFA (Long Chain Fatty Acid) en LCT (Long Chain Triglycerid).
Kokosolie heeft een vetzuurprofiel dat afwijkt van dat van andere en vergelijkbare bronnen van verzadigd vet. Kokosolie bestaat voor 68% uit middellangeketen vetzuren. Het overgrote deel hiervan is laurinezuur. De meeste oliën en vetten bestaan uit langeketen vetzuren.